Arjan van Gent, West-Knollendam Passie voor Marathonvluchten

You are here: Home > De Week > 2023

Week 20-22

Naar Morlincourt en Roye ging de ploeg voor St.Vincent en Bordeaux. Die kwamen prima naar huis. De jaarlingen gingen naar Quievrain en Quievrain en dat ging ook goed. De twee jarigen naar Pnt St Max en Roye en ook dat veriep soepel. Slechts 1 duivin de wegkwijt en is vandaag in Bergen op Zoom opgevangen.. we gaan kijken of ze retour komt, want ze was erg mager volgens de opvanger.
Gisteren de Jaarlingen ingekorfd voor 2 nachten mand Pnt St Max. Ik gebruik algemene groepen, maar als er een duivin moet overslaan vanwege leggen, dan is ze of gaat ze een vlucht later mee. Even afkloppen, zeer weinig verliezen, dus dat gaat echt heel goed.

De jongen beginnen beter en beter te draaien. Worden volgende week ingeent tegen Paramixo en Rota en geborsteld tegen pokken. Ja, alles in 1 keer...

Bij de kwekers is er 1 wijziging. Er is een prachtige doffer bijgekomen van Verweij-de Haan, inteelt naar Kopie Toon en Toon. Vader is New Kopie Toon en moeder is Muis. Deze heb ik gekoppeld op Kadootje van Richard Kuijer... eens zien wat daar uit komt.
Harry 57 heeft een nieuw huis gevonden in Frankrijk en gaat daar op de kweek. Ben benieuwd!

Volgende week begint het seizoen en de duiven hebben voldoende kilometers gemaakt. Voor Bordeaux heb ik er 4 gereserveerd, en voor St. Vincent ook. We gaan het allemaal meemaken!

Week 16-19

In deze weken hebben de vliegers Roosendaal en St.Job gehad. Daarna hebben ze twee weken stil gestaan en afgelopen weekend weer Quievrain gehad. Die stilstand kwam omdat de baas en zijn vrouw graag naar Bruce Springsteen wilden. En dat was in Barcelona, dus hebben we er gelijk maar een stedetrip omheen gepland. The Boss was indrukwekkend goed en ook de plaatselijke FC speelde goed. 4-0 gewonnen tegen de nummer 5 Betis Sevilla. De duiven zijn weer prima verzorgd.
Dus na thuiskomst de eerste dag de duiven 2x los, op donderdag- en vrijdagmorgen ook 1x en gewoon weer een uur trainen met de vlag op de laatste 2 dagen. Toen vrijdag de mand in, en ze kwamen mooi regelmatig af zonder verliezen.
NU gaan er een stel deze week naar Morlincourt, wel 2 nachten mand, maar het is niet anders. Zojuist is de africhting voor morgen naar Quievrain vanwege het weer doorgeschoven naar volgende week, dus we gaan weer aanpassen en nadenken wie waar naar toe gaat.
De jongen bij de vliegers zijn allemaal voor bonnen, en die groeien werkelijk super.

Het hok met de jongen zit bijna vol en die zijn na twee weken vast te hebben gezeten door vakantie en weer gisteren weer los geweest. Als daar weer regelmaat op komt, gaan de eerste 20 wel in een koppel vliegen. Daar zijn vlak na de Barcelona trip nog 5 prachtige jongen bijgekomen op bonnetjes van Kweekcentrum Friesland. Ze passen zich prima aan en zullen in de komende week de omgeving wel onveilig gaan maken.

Bij de kwekers liggen de laatste jongen voor dit jaar te blinken in de schotels.

Week 13-15

In deze weken zitten de vliegers op eieren, althans diegene die een partner hebben weten te scoren. Er zijn er altijd die wat later wakker worden, dus die lopen nog los in het hok. Maar dat zijn er 2 of 3. Alles gaat wel gewoon mee met de vluchten. Ik heb 5 late duivinnen welke wel gekoppeld zijn, maar niet ingekorfd gaan worden. Dit alles om de problemen van vorig jaar met het duivinnen tekort te voorkomen. De duiven komen elke dag los en trainen nu ongeveer 50-55 minuten. Ik heb ze met Pasen naar 15 km gebracht en daar 1 voor 1 gelost. Dat ging prima. Nu gaan ze as vrijdag met de vereniging naar Roosendaal, 108 km.

De jongen zijn ook elke dag los en luisteren prima. Ik denk dat ik er 1 kwijt ben, maar weet echt niet welke. Dit kan een eigen kweek zijn, of één van de 4 welke ik meekreeg bij Marc in het mooie Zandvoorde. Ook ben ik bij Corné in Leerdam geweest om een bonnetje te verzilveren. Deze beide bontjes zijn er nog.
De kwekers zitten inmiddels op de tweede ronde en er zijn er al bij die de derde ronde eieren hebben gelegd.

De ringen bij Marathon Noord zijn uitverkocht dus dat is ook prima. Er moeten nog een 90-100 tal inschrijvingen komen als ik het goed kan inschatten, maar er zijn altijd liefhebbers die dat op het laatste moment doen.

We gaan zien wat de leervluchten van de komende weken gaan brengen.

Week 11-12

Ik heb net de eerste jongen overgebracht naar het jonge duivenhok. Dat was mogelijk omdat ik gisteren de duivinnen bij de doffers gelaten heb voor een vrije koppeling. Allemaal een anti-luis druppel gehad. Vanmorgen nog snel het jonge duivenhok schoongemaakt onder de roosters, zodat de jongen in een schoner hok komen.
Ik had al bij alle koppels een extra schotel gezet en bij de meeste heeft dat gewerkt. Ze leggen dan eerder, dan wanneer er jongen in de weg zitten. 1 koppel heeft lekker gelegd achter de deur op de grond en dat heeft al een ei gekost. Ik heb er een schotel onder gemanouvreerd en deze heb ik reeds 30cm opgeschoven, zodat ik weer naar binnen kan. Rare jongens.. die duiven... althans ik denk dat het aan de duivin ligt en de doffer gevolgd is..

De tweede ronde is dus gelegd en in totaal 19 jongen bij 10 koppels voor de eerste ronde... een prima gemiddelde.
De vliegers hebben vorige week een druppel van U200 gehad en we (René en ik) hebben iets gedaan wat we hebben opgepikt bij diverse topspelers. Eens zien of dit gaat helpen.De duiven gingen door de handen en zagen er prima uit. Eens zien of er na het weekend iets te zie valt over de koppelingen in het vlieghok. Ik geef ze maar even de tijd.

Bij Marathon Noord zijn de ringen uitverkocht! En net gehoord dat van de 1e 200 bestellers deze door de NPO al op naam gezet zijn. De Voorjaarsbeurs was druk, en ook de Marathon middag was super bezocht. Alle vluchtwinnaars en kampioenen die aanwezig waren hebben hun prijzen mee kunnen nemen.

Week 7-10

Op het moment dat ik dit schrijf, sneeuwt het lekker door. Morgen schijnt het mooi en droog te worden, maar zo ziet het er nog niet uit.
In deze weken zijn de jongen geringd op twee later gezette koppels na. Slechts 2 uitvallers, omdat de eieren niet bevrucht waren.
Deze week een extra schotel erbij gezet, zodat de doffers wat eerder gaan jagen.Dat werkt prima en bij de meeste koppels scheelt het op 3 ronden bijna 1 ronde jongen.

De kampioenenhuldiging van de Vereniging was top. Goed eten en prima gezelschap. De klok heeft nieuwe batterijen en ik kan deze vanavond ophalen. Gelijk kunnen we een mestonderzoek laten doen en daar maak ik ook gebruik van. Zondag de Marathon Middag met de kampioenenhuldiging van het NIC en ook de vluchtwinnaars worden in het zonnetje gezet. Ook hebben we een jaarlingenkeuring door Frans Bungeneers. Een mooi aantal van 40 inschrijvingen.

De vliegers komen zeker 2x per week los. Dus de duivinnen en de doffers. Deze hebben reeds 1x een kuur tegen wormen gehad en ik ga deze na dit weekend nog een keer herhalen. Dat moet op deze manier, dus dan doen we dat. Koppelen van de vliegers doen we ergens eind maart.
Ook de voorjaarsbeurs was een groot succes. Wat een drukte op de zaterdag. Het mooie is dat de ringen voor de jaarlingencompetitie bijna op zijn.. en op is op. Schapjes meegenomen alsmede prijzen voor de Marathonmiddag. Ook even de spullen ingeslagen bij Travipharma.

De duiven zien er prima uit en glimmen je te gemoet. ik geef nu alle duiven sinds oktober elke dag de Kruidenelixer van Jan Smit en dit lijkt goed te werken.

Dit jaar zijn er 3 bonnen geschonken. 1 aan duivenmarktplaats, 1 aan de vereniging van mijn Duitse vriend Stephan en 1 aan een Noord-Franse vereniging waar Christophe lid is. Hij heeft hier nu 2x jongen gehaald, waarvan 1 reeds moeder is van de 23e nationaal Narbonne in Frankrijk en nog 3 andere goede vliegers. Deze bracht goed geld op en ze zijn daar ook weer tevreden. Eens zien hoe we deze 3 gaan bedienen. Alle 3 waren voor jongen uit de vliegers.

Week 3-6

8 koppels gezet en op 1 na zitten ze allemaal te broeden. De 8e duivin was van broedhok veranderd door mij en legde een ei op de grond van het hok en 1 op het schapje.. dus die mag nog een keer. Ze was prima gewend aan het broedhok, maar op een duistere wijze toch eigenwijs. Koppel 9 was gekoppeld, maar de doffer schakelde zichzelf uit door een zware pootblessure. Deze is dus gewisseld met een nieuwe doffer en ik heb het laatste koppel toen ook gelijk gekoppeld. Deze duivin was later aangekocht en mocht eerst wennen aan het hok. Dit laatste moet ik nog bijwerken op de site.

Die twee nieuwe doffers waren late doffers van het vorig jaar. Deze heb ik al een paar keer opgeleerd en omdat ik toch 5 doffers te veel heb, zijn deze gepromoveerd naar de vermeerderaars.

Ook de twee late duivinnen hebben dus gewoon gelegd.

Wat staat er de komende weken op de planning: 
De klok gaat via de vereniging naar Hedel voor nieuwe batterijen.
Kampioenenhuldiging vereniging
Voorjaarsbeurs met SMN, kijken naar schapjes en andere handige zaken
Marathon Middag op de vereniging, plus kleine verkoop.

De vliegers komen regelmatig los en ik heb alweer een duivin bij de doffers gevonden(jippie) maar ook een doffer bij de duivinnen.(boehoe). Er zitten nog 20 duivinnen en 25 doffers... Zwarte Karin is naar Ed voor 2 ronden samenkweek. Ook zijn de late jongen weer 3x bij Nauerna gelost voor een opleertje. Dat gaat nog steeds prima.

maar het duurt nog even voordat de vliegers gekoppeld worden, dus we gaan het zien wat de definitieve aantallen worden.

Week 1-3

Alleerst wens ik alle lezer van deze pagina een geweldig en gezond 2023.
Op het hok is er wel wat veranderd in deze weken. De kweekdoffers en de duivinnen worden op dit moment bijgelicht van 0700 tot 1900. Ze krijgen allemaal 70% gerst en 30% ruivoer. Zodra ze gekoppeld zijn, krijgen de kwekers wat zwaarder voer, de vliegers blijven op dit regime.
De 9 kweekkoppels worden ergens rond de 22e gekoppeld. Ik laat dit alleen afhangen van het weer. Wordt het erg koud, dan wacht ik, anders ga ik gewoon door. Ik heb ook al 10 broedschotels ingepakt in kranten dus die staan ook klaar.
De koppellijst is klaar, ook heb ik al rekening gehouden met eventuele afwijzingen van doffer of duivin. Ik ben redelijk snel met omkoppelen. Ik koppel ze rond 1600 uur en dan de volgende ochtend moet het toch wel geregeld zijn. Is dat niet het geval, dan begin ik met de alternatieven.
Er zitten 2 latere duivinnen van 2022 bij, dus die zijn voor mij een vraagteken of deze er klaar voor zijn. We gaan het zien!
Afgelopen week zijn er een 9-tal kweekduiven weer op de foto gegaan bij Jan Breed, de beste duivenfotograaf van Nederland. De duiven zien er echt super uit. Komt waarschijnlijk door het voerregime, maar dan toch, ik ben zeer tevreden.

Ook heb ik bij Kweekcentrum Friesland een mooi Hagens duivinnetje op de kop getikt. Voor dat geld kon ik deze niet laten gaan. Dus weer duiven zat.
Ik hoop dat in de rest van de week het weer wat beter gaat worden, zodat ik de late jongen weer kan opleren. Deze vliegen regelmatig, wat ook geldt voor alle vliegdoffers.

Bij Marathon Noord is de inschrijving geopend. En ik mag wel zeggen dat het storm loopt. Van de ringen is inmiddels meer dan 60% reeds verkocht. Dus schrijf in en wanneer U nog nooit heeft meegedaan, schrijf in en ervaar Marathon Noord.

 

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login

Main Menu Page Content Newsarea